[SAĞLIK] Gluten Hassasiyeti Nedir? Nasıl Anlaşılır? Çölyak ve Gluten Aynı Mıdır?
☁️ Gluten Hassasiyeti ☁️
Herkese merhaba. Bugün size kendimin de muzdarip olduğu, doğuştan gelen bir bağırsak hassasiyetinden bahsedeceğim.
İlk öncelikle nedir bu gluten? Hassasiyet olunca ne gibi sıkıntılar oluyor? Bunlardan bahsedelim.
Gluten aslında bir proteindir. Buğdayın ham maddelerinden bir tanesidir. E peki neden zararlı madem proteinse ve ham maddeyse?
Çünkü DNA'sı bozulmuş bir protein bu. Amerika kıtlığı durdurma ıtlığı durdurma düşüncesi ile ortaya koyduğu proje ile buğdayın genetiğiyle oynayarak daha çabuk büyüyen ve daha çabuk mahsul elde edilen hale getirmiş buğdayı. Fakat bu oynamalar gluteni çok daha yapışkan ve saldırgan hale getirmiş. Böyle olduğu için glutene hassasiyet o günden bu güne çoğalmış tabi. Sanırım anne baba bu genetiğiyle oynanmış gluteni tükettikçe gluten hassasiyetine sahip olan çocuklar dünyaya geliyor. Benim tahminimce.
Şimdi gelelim hassasiyet olunca ne oluyor? Nasıl belirtiler meydana geliyor?
Size bunları maddeler halinde yazacağım. Eğer sizde bir kaç tane rahatsızlığı aynı anda çekiyorsanız glutene hassasiyetiniz var demektir.
(Hiç birinizde olmasını istemem fakat farkında olmamanızı hiç hiç istemem. En azından tedbirinizi alıp sağlıklı bir hayata merhaba dersiniz.)
1. Belirgin şekilde bağırsak şişkinlikleriniz ve gaz sıkıntınız olur.
2. Kabızlık büyük derdinizdir. (5-6 gün çıkamadığınız oluyordur.)
3. Diyet yapmanıza rağmen çok yavaş kilo veriyorsunuzdur.
4. Mide şişkinliği, mide ağrısı ve mide hazımsızlığı yaşıyorsunuzdur.
5. Gözlerinizin altı mordur, sık sık demir ve b12 eksikliği çekiyorsunuzdur. (Takviyeyi bıraktığınızda yine düşüşe geçiyordur.)
6. Kilo alma yönünüz basenlerdir.(Diyetisyenler bile söyler, eğer herhangi bir bağırsak rahatsızlığınız varsa bazende kilo alırsınız.)
Extra olarak kendimde olan rahatsızlıkları da ekleyecegim. Malesef ki bunların baş sebebi de gluten.
Bende aşırı kas kasılmaları, kramplar ve yüksek sese tepki de oluyor. Bunların sebebi ise magnezyum eksikliğiymiş. Henüz test yaptırmadım fakat magnezyum eksikliğinin belirtilerini okurken bende bu eksikliğin olduğuna karar verdim.
Peki bunların sebebi nedir? Neden demir, magnezyum, b12 eksikliği ve yağ emilimi olmuyor?
Çünkü gluten yapışkan olduğu için direk olarak bağırsağı tıkıyor ve sindirimi ilk olarak bu yoldan engelliyor.
İkinci olarak bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler olan Probiyotikleri öldürüyor. Probiyotikler ise sindirimimizde çok büyük rol oynayan bakterilerimiz. Probiyotikler yok olunca sindirim adında hiç bir işlem gerçekleşmiyor. Bu sefer demir emilmiyor, demir emilmeyince b12 de emilmiyor. Aynı zamanda magnezyumda da emilim gerçekleşmiyor. Vücudu resmen hiç bir şey yapamayacak hale getiriyor.
Bağırsakları tıkadığı için ve sindirim gerçekleşmediği için aldığınız gıdalar uzun süre bağırsağınızda kalıyor. Buda şişkinliğe sebep oluyor. Tuvalete çıkamayacak hatta gaz çıkaramayacak seviyeye kadar geliyorsunuz çünkü bağırsaklarınız çalışamıyor. Bağırsaktaki gıdalar sindirilmediği için midede ki gıdalar da bağırsağa gönderilemiyor. Bu sefer fazla asit salgılanıyor bu yüzden mide şişkinliği, mide ağrıları ve mide hazımsızlığı oluyor.
Bağırsaktaki tıkanıklık kalıcı mide rahatsızlıklarına davetiye veriyor kısacası. En büyük örnek ben gluten yediğim için refluye yakalandım.
Glutenin daha sayamadığım verdiği bir sürü rahatsızlığı var. Bunları bilmek isterseniz Dr.Ümit Aktaş'ın kitaplarına bir göz atın derim çünkü ben bildiğim her şeyi ondan öğrendim.
Peki çölyak rahatsızlığı ne? Gluten hassasiyeti ile farklı mı?
Evet çölyak rahatsızlığı gluten hassasiyeti ile aynı değil. Aynı rahatsızlık sanılmasının sebebi; çölyak rahatsızlığı olanların da gluten yemesi yasaktır. Fakat onların rahatsızlığı çok daha fazla kritik bir durumda. Tek şişkinlik ve ağırlar değil ölüme dahi götürebiliyor. Çölyak Rahatsızlığının belirtileri daha farklı. (Buraya tıklayarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.)
Şimdi, neden bu konuya değinip açıklamak istedim?
Çünkü sizlerinde bildiği gibi deliler gibi Kore hayranıyım ve 7 yıldır onların zayıflıklarına imrenen birisiyim. 7 yıldır kilo veremedin falan demeyin şimdi bana 😂 verdim ama 50'den aşağıya inmedim henüz. Çünkü bir zaman sonra ufak da olsa Gluten tüketmeye başlıyorum. Etkilerini zaten anlattım. 1 hafta içinde yağlı ve Gluten alarak beslenirsem 4-5 kilo bile alabilirim çünkü gluten anında tıkadığı yağlar direk depoya gidiyor hemde basen kısmına!!! Buda o güzelim ince bacaklara elveda dedirtiyor bana ama son ㅡㅡ.
Glutene hassasiyet çok kötü gibi gelebilir fakat diğer bir yönden bakın. Sizi bu çok zararlı maddeyi yememeniz için disipline eden bir şey var. Yediğinizde 5 katı rahatsızlık çekmeniz kötü bir şey fakat yememeniz için zorunluluğuz size fit bir vücut ve sağlıklı bir yaşam getiriyor!
Gluten olmayınca sebze ve meyveye yöneliyorsunuz. Bu hem sizi sağlıklı kılıyor hemde zayıflatıyor.
Ben gluteni bıraktıktan sonra 5-6 kilo verdim hemde kilo dönüşü olmayarak!
Eğer glutene hassasiyetiniz varsa ve kilo vermek istiyorsanız çareyi hiç sağda solda aramayın. Gluten yemiyorsun olup bitiyor işte! 🐝
☁️SON OLARAK ☁️
*Glutene hassasiyetiniz olup olmadığını anlayabilmek için 1 hafta boyunca gluteni kesiyorsunuz. (Yani ekmeğin her türünü, hazır gıdaların gluten veya buğday içerir uyarısı olan tüm ürünlerini, börek, çörek. Undan elde edilen her şeyi.)
Daha sonra kendinizi gözlemliyorsunuz. Kabızlığınız biraz olsun geriledi mi,
Mide ve bağırsak şişkinlik, ağrılarınız dindi mi, eğer bunlar veya daha başka olumlu sonuçlar alırsanız tesbitiniz yapılmış demektir!
(Glutene alerjiniz varsa eczaneden Probiyotik satın almayı ve Glutensiz beslenirken bu takviyeyi tüketmeyi unutmayın.) *Ev yapımı yoğurt, ev yapımı sirke ve turşu da milyonlarca Probiyotik bulunur aklınızda bulunsun! *
Yorumlar
Yorum Gönder